Dankzij deze hertekening van het radiolandschap kunnen lokale radio’s zich opnieuw regionaal verankeren en de focus leggen op lokaal nieuws, zonder te worden opgenomen in de zogenoemde ketenradio’s, zoals TOPradio en ClubFM. Via het opkopen van lokale frequenties zijn die laatsten uitgegroeid tot commerciële zenders die de voeling met het lokale publiek kwijt zijn. Zij brengen geen plaatselijk nieuws meer en richten zich het liefst op een zo groot mogelijk gebied. Vanaf 2018 krijgen zij geen vergunning meer voor de gebruikte lokale frequenties.
Voor de nieuwe netwerkradio’s worden zo’n vijftien frequenties samengebracht over verschillende steden in Vlaanderen. De netwerkradio’s kunnen zich richten tot luisteraars die eerder een algemeen profiel hebben, of zich meer specifiek omvormen tot pakweg een cultuur- of sportradio.
Meer Nederlandstalige muziek in de ether
De Vlaamse Regering zal ten minste één netwerkradio erkennen die focust op een Nederlandstalig en Vlaams muziekaanbod. “Bij elke nieuwe beheersovereenkomst met de VRT spannen wij ons in om het aandeel van Vlaamse en Nederlandstalige muziek op de radiozenders van onze openbare omroep te vergroten. Nu zetten we die stap ook voor een commerciële netwerkradio”, besluit Vandaele.