Persco

Vandaele:Ik ben al een jaar of vier in overleg met de Vlaamse Jeugdherbergcentrale om een jeugdherberg te krijgen in onze gemeente. Door de jaren heen kwamen verschillende locaties in beeld en werd er onderhandeld. Nooit gedacht dat het zou lukken met Dunepanne.  Dat gebouw ligt immers in het hart van de concessie en er was ook interesse voor vanuit de commerciële hotelsector”.

. ”

HI Flanders, sinds kort de nieuwe naam voor de Vlaamse Jeugdherbergcentrale, heeft aan de kust al de jeugdherbergen De Ploate in Oostende en De Peerdevisser in Oostduinkerke. Ook de nieuwe locatie in De Haan zal betaalbare verblijfsmogelijkheden bieden aan de onze kust voor zowel individuele reizigers als groepen, met een speciale focus op jongeren en educatieve programma's. HI Flanders is een netwerk van jeugdherbergen in Vlaanderen, Brussel en Sankt-Vith en wil reizen toegankelijk maken voor iedereen, met een focus op duurzaamheid, gemeenschapsgevoel en culturele uitwisseling. 

Aangezien de accommodatie in Dunepanne nog in prima staat is, wil de nieuwe jeugdherberg al boekingen noteren vanaf september 2024 en al vanaf begin 2025 gasten ontvangen. kondigt aan dat zij een nieuwe vestiging zullen openen in De Haan. HI Flanders, ondermeer ondersteund door Toerisme Vlaanderen en minister van Toerisme Zuhal Demir, kocht Dunepanne aan van de Onafhankelijke Ziekenfondsen. De vzw die Dunepanne uitbaatte, legde een paar maanden geleden de boeken neer.

“Het toevoegen van een extra jeugdherberg aan de kustlijn is essentieel om tegemoet te komen aan de hoge vraag,” zegt Tom De Bruyckere, voorzitter van HI Flanders. “Voor Dunepanne verwachten wij 25.000 overnachtingen per jaar.”

Wilfried Vandaele, burgemeester van De Haan (Lijst Burgemeester) : “Dit is een product dat wij niet hebben in ons toeristisch aanbod. Mensen die op jonge leeftijd en op een betaalbare manier kennis maken met onze gemeente, zijn ambassadeurs voor het leven en komen hier zeker later terug. 

“De nieuwe jeugdherberg, die 125 bedden krijgt, zal niet alleen bijdragen aan het toeristische aanbod van De Haan, maar ook een belangrijke rol spelen in het ondersteunen van het onderwijs en groepsreizen naar de kust”, aldus nog Tom De Bruyckere.